Kalbimi Çalan 8 Komik Kadın

By | 11/02/2015 1 comment
duygu dolu yaşanmışlık
Sahnede insanları güldürdüğüm tek bir anı, yaşadığım başka hiç bir şeye değişmem. (Belki denize nazır bir ormanda yapılan yogaya ve belki biraz da çok görmek istediğim uzak bir şehrin sokaklarında kaybolmaya...) Ama onun dışında değişmem yani, net.. Ve ben komik olmanın genel kanaatin aksine, öğrenilebilir olduğunu düşünüyorum. En azından şahsen komiklik yapmayı öğrenmiş biriyim. Ne kadar öğrenebildiğim tartışılır, lakin onu şimdi tartışmayalım mon şer. Çünkü konumuz ben değilim; konumuz mutelif performanslarını beğendiğim stendapçı kadınlar.

Bu yazıyı aslen şu an baştan, ikinci kez yazıyor olduğum, zira her metin yazarının kabusu, bol linkli, embed kodlu orjinal versiyonu bir Firefox çökelmesi sırasında kaybettiğimden kelli, bu girizgah geyiğini kısa tutacağım. (O kadar uzun cümle kurdu ki, yazarken kendini yalanladı) Dünyanın sahne alan ilk stendapçı kadını, aynı zamanda modern Amerikan stendapının da kurucularından olan Moms Mabley hanımmış arkadaşlar. Kendisi 1894 doğumlu, üstelik zenci bir hanımefendi.(Bize öyle doğrudan zenci demek caiz değil mi? Ya da daha kibarı olarak ancak "çikolata renkli"yi kullanıyoruz. Negro diye de büskivit var zaten. hımm) Ben açıkçası bu hanımefendinin varlığını öğrendiğimde, aklımın bir bölümü yandı; zira inanılmaz bir varoluş, zamanının çok ötesinde. Hele bir grup caz mizisyenini susturup sahne alışını izleyince, (sene 1948) karşısında saygı duruşunda bulundum umarsızca. Moms Mabley hanımefendinin sahne adı; kendisi 1950'lerin ilk kadın stendapçı neslinin anası sayıldığından almış bu adı da. Vay ananem yaa, ben size Moms'u bambaşka bir yazıda ayrıntılı anlatayım en iyisi.

Neyse, aşağıda çok geniş olmayan ve mutlaka ikincisinin yapılmasını da gerekli kılan, stendaplarına hasta olduğum bacılarımızdan bir liste bulunmakta. Dilerim zevkle izleyiniz.

 1) Amy Schumer: Özellikle ilk filmi, yazıp oynadığı Trainwreck'ten ve komedi şovu "Inside Amy Schumer"ın etkileyici 3. sezonundan sonra son derece popüler olan Amy, şu sıralar her yerde karşımıza çıkabiliyor. Bir gün bakmışsınız Tonight Show'u sunmuş, diğer bir gün GQ'nun kapağında ağzında C3Po'nun parnağı ile poz kesiyor... Amy bacımız doğma büyüme NY'li bir Yahudi ve seçtiğim video Nikki Glaser ve Marina Franklin'le birlikte gerçekleştirdiği "Woman Who Kill" gösterisi. (Çünkü elalemde 3 kadın birleşip gösteriye girmek diye bir gelenek var) Amy'den bu videoyu seçmemin sebebi ise, 2015 yılında hala, bir standup gösterisinin altına "kodonlor oslo komok olomoz" yazan cemiyet davarlarının dünyanın her yerinde yaşadığını göstermesi.


 
2) Sarah Silverman: Amerikalıların geleneksel "Yahudi kızlarını komik yapıyoruz arkadaşlar. Bunların anaları da komikti zaten." geleneğinden olan Sarah, 1970 doğumlu, oyuncu, şarkıcı, komedyen. Kariyerine Saturday Night Live'da başlamış, eski manitası Jimmy Kimmel ile beraber bir Emmy'leri de bulunmakta. Sarah biraz sert bir komedyen, ırkçılık ve din üzerine bazılarının çok alınabileceği şakaları var. Ben en çok "annesi ile olan" şakalarına alınıyorum ama çaktırmıyorum. En sevdiğim stendap gösterisi ise HBO için yaptığı "We are Miracles" şovu oldu. Neden? Çünküm, hatasız kul olmaz ama gösteri olur ve bu gösteri gerçekten "tokkat" gibi. Ders niteliğinde diye tabir olunabilecek bir performans, kusursuz bir direksiyon hakimiyeti, deliksiz bir atış...  Maalesef şovun tamamının videosunu youtube'larda bulamadım. Ama torrentlerde var, kesin bilgi.



3) Ellen Degeneres: Amerika onu gay ikonu ve önderi olarak günümüzde bağrına basmış olsa da, Ellen ilk kez lezbiyen olduğunu açıkladığında, pek çok marka şovundan sponsorluklarını çekmeyi tercih etmiş. Buna rağmen Ellen o sezon bir Emmy kapmayı ve 2008 yılında Amerika'nın en komik insanı seçilmeyi başarmış. Okan Bayülgen'in idda ettiğinin tersine, kadın hostların da pekala uzun süren başarılı şovlar yaratabileceğinin en sağlam kantılı Ellen, aynı zamanda muhteşem sunduğu ödül törenleri ile de anılıyor. Hatta 11 Eylül saldırılarının hemen sonrasında sunduğu bir Emmy töreninde, çok konuşulmuş ve alkışlanmış şöylesi bir vecizesi var. "Taliban'ı, takım elbiseyle ödül töreni sunan, Yahudiler'le çevrili gay bir kadından daha çok ne rahatsız edebilir ki?" İşte o ödül töreni.

 

4) Kathy Griffin: Benim bu hanfendiyle esas tanışmam, kendi yaptığım talihsiz bir espri sayesinde oldu. Twitter'ıma "Kaan'ın iki çocuğunu da Şeçkin'den yapması, biraz da bizim kusurumuz kızlar" yazmış ve ayıp etmiştim. Bir takipçi de bu şakayı çok Kath Griffin bulmuştu. Çünkü Kathy hanım maazallah ülkemizde yaşasa, anlattıklarıyla pek çok kez topuğundan kurşunlanırdı. Zira kendisi giderek tüm materyalini ünlü dedikodu ve taşlaması üzerine kurmuş. Öte yandan "ııh bunlar çok popüler kültür" eleştrisi alsa da, Kathy onlarca film, televizyon şovu ve bakın bu çok enteresan, saydım tam tamına 20 adet farklı stendap şovu yazmış ve oynamış. (Cem Yılmaz bey'in 20 yıllık stendap kariyerinde 4 farklı şovu var, oradan bi karşılaştırma yapılabilir) Kathy hanım'dan bu videoyu seçmemin sebebi ise, aynı rutin içinde (o vakitler hayatta olan) Whitney Houston ve Anna Nicole Simth'in şakalarının olması ve bu hanımların hazin sonu. Mizah bazen acımasızca bir şey, videodan çıkardığım ders de bu oldu.



5) Joan Rivers: Komedyen, yazar, yapımcı oyuncu titrlerine listemizdeki pek çok kişi gibi haiz rahmetli Joan hanım, vefaatinden hemen önce, stilleri taşladığı "Fashion Police" isimli bir program yapıyordu. Zaten 55 yıllık kariyerde altından çıkmadığı şov yok. Ed Sullivan'ın, Tonight'ın 60'lı yıllardaki nadir kadın gediklilerinden. Bu hanımefendi de içeriğnin çok şahsi ve dedikodu vari olması dolayısıyla epey eleştri almış vaktiyle. Fakat kullandığı anlatım biçimi, günün sonunda modern stendapın temel taşlarından birini oluşturmuş. Joan hanımfendi'den seçtiğim video, vintajlığı, sahneye çıkılan kostüm ve saçla beni benden alan bir çalışma. Şakalar da haliyle epey naif. Ne diyeyim, helal olsun.



6) Lisa Lampanelli: 1960 doğumlu Lisa bacımız wikipeyalarda komedyen ve "insult comic" olarak geçiyor. Zira bacımızın alemet-i fahrikası, sahneden bir güzel tüm seyircisini acı acı aşağılaması. Öyle Huysuz Virjin tarzı bel altı da değil, yanlış olmasın. İzleyici olarak gelen Çinli, zenci (bakın yine genişcene zenci dedim), Meksikalı, gay filan, topyekün ve bol bol ırkçı, steryotip şakalarına maruz kalıyor. Ama bunu bilip geliyorlar yine de. Ki seçtiğim videoda da göreceksiniz, izleyici odiyıns değil, sanki Nuh'un gemisi mübarek. (HDP parti seçim merkezi de olabiliğ) Neyse, farklılığa mizahi kucağını açan Lisa hanım tabi ki, ciddi bir LGBT destekçisi. Hatta onu protesto eden bir Baptist Kilisesi'nin getireceği her bir protestocuya karşı, Gay Sağlığı Derneği'ne 1000 dolar bağışlayacağını duyurmuş. Neticede kadının şovunu protestoya gelen, 44 adet kahraman alık Baptist, Gay Sağlığı Derneği'ne yuvarlak hesap 50 bin papal kazandırmışlar. Ooo CcC Lisa beybi CcC.




7) Kristen Schaal: Kendisini en iyi "Flight of the Conchords'un tek ve daimi ve çılgın hayranı" olarak hatırlayacaksınız. En azından ben öyle hatırlıyor ve dizide ona yeterince laf düşmüyor diye hayıflanıyordum. Kristen ise meğer şöhreti yakalayınca hemen kendi özel stendapına başlamış. 2000 yılından bu yana NY sahnelerinde komedi döktüren bir oyuncu kendisi ve aşağıdaki videosunu sevmemin temel sebebi de tam olarak bu; şakaları değil, onları nasıl yaptığı. Kristen "patates" dese gülecekmişiz gibi bir his var içimde. Bu onu gerçekten özel yapıyor. Öte yandan şakalarının da bir kafası var ve çıktığı sahne, açık ara gördüğüm en çıkılası sahnelerden. Buyrun, üç harfli derisinden mont giyen Kristen.




8) Diane Spencer: Bu bacımı şu anda okuduğunuz listeyi hazırlamaya çalışırken buldum ve "Kızlarımın tamamı beyaz ve Amerikalı değil. Bakın araya turuncu İngiliz attım" diye (mal gibi) sevindim. Prenses Diane'nın kızlık ismine sahip bu bacımızın hayali, prens Henry'i baştan çıkartıp, afedersiniz iş üstünde kendisine "Adımı söyle!" diye bağırmak. Çünkü İngiliz kraliyetinin psikolojisini bozmak, monarşiye böylesi bir çomak sokmak istiyor. Diane oyunculuk kökenli ve dahası "pis" esprilerle dolu şovunu prenseslere yaraşan bir zerafet ve ciddiyet içinde gerçekleştiriyor. Bir kadının ağzından duyduğum en tuhaf şakaları yaparak bana kendimi normal hissettirmiş Diane'nin tüm şovlarını, uzun versiyonlarıyla, Youtube ve kendi web adresinde bulmak mümkün. Seni kızıl cadı!


Yazımızın sonuna gelmişken, şu gün ülkemizde bir stendap kültürü doğmakta olduğunu daha önce bildirmiş miydim? O kadar doğuyor ki bakın yazının başından bu yana (bi yerlerde atlamadıysam) ülkemizde kırk yıldır stand up şekli yazılıp bir karşılığı olmayan kelimeyi, fonetiği ile Türkçe'ye yerleştirdim. (aferim, bravo, hıı çok)

Neyse, demem o ki, şu an şayet İstanbul'da yaşıyorsanız, yaklaşık 30 kadar yeni nesil, gıcır gıcır komedyenin oluşturduğu stendap kültürümüzün doğuşuna siz de benim gibi birinci elden tanıklık edebilirsiniz. (Şayet İstanbul dışında bir şehirdeyseniz de, keşke siz de kendi stendap kollektiflerinizi kursanız, bi İzmir, bi Angara ,bi Eskişehir, hatta Diyarbakır... Biz de gelsek yanınıza, tanışsak, beraberce gülüp, güldürsek. Di mi ama?) İzleyici olarak Feys'ten Açık Mikrofon ve Standup İstanbul sayfalarını takip ederek yaklaşan şovların haberlerini de alabilirsiniz. Bakın size şu kadarını söyliyeyim, gelen bağımlısı oluyor, gülme arsızı oluyor. Haftasına yine geliyor. Ha bir de yeni nesil stendapçılarla alakalı Cumhuriyet Sokak yazım vardı. Onu da şuracığa bırakayım. Evvet.

Son olarak mizah yapmak isteyen, "beni sahneye çıkarın kanka" diyen bir kadınsanız, umarım videolarla güzelcene gaza geldiniz. Ve yeterince gaza geldiyseniz, bana ulaşınız sevgili bacım. (mailim filan var, bize ulaşın kısmında.)
Beklemedeyim.


biterken,
ben bu yazıyı ilk yazdığımda, henüz seçim sonuçları laps diye kucağımıza düşmemişti ve yazı sonunda resmen martılar uçuyor, ufukta çifte gökkuşakları parıldıyordu. sonra tabi gece tatsız geçti, umutlarımız kırıldı. kendimizi hem kandırılmış hissettik, hem de karşımızda sevinen güruhun aslen neye sevindiğini bildiğimizden kanımız çekildi. sanki özgürlük hiç gelmeyecek, adalet ise sonsuza dek taraf tutacaktı. 
nedenlerini uzun uzun tartışırız, hatta dilerseniz parmakla gösterip cahilleri, yae'cileri, kürtleri, falanları da suçlarız. ama belki de yapacak tek bir şey var: daha çok çalışmak. işimizde en iyisi olmak. bunu yaptıktan sonra kazandığınız parayla avrupa'ya mı kaçarsınız, yoksa ülkenin standardını mı yükseltirsiniz, onu da siz bilirsiniz.

ayrıca hiç bile, acımadı ki.

ay em lav.
d.
Newer Post Older Post Home

1 vatandaş cevab hakkı kullandı :

Uzun süredir bakmıyordum bloguna. Bir de baktım ki ne göreyim burada bir hazine saklı imiş.